Dr. John Sarno
Dr. John Sarno is pionier in het onderzoek naar het mindbody syndroom, ook wel TMS genoemd. TMS staat voor tension myositis syndrome. Het gaat hierbij om volstrekt reële, honderd procent fysieke pijn. De onderliggende oorzaak heeft te maken met onderdrukte emoties, zoals woede en verdriet waar de persoon zich vaak niet van bewust is. Omdat je deze emoties liever niet wil voelen, worden ze onbewust weggedrukt en dit genereert spanning en stress, waardoor het zenuwstelsel constant in de gevaar-modus staat. Ook zijn er bepaalde overlevingsmechanismen die het zenuwstelsel onder druk zetten. Denk hierbij aan perfectionisme, iedereen willen pleasen, altijd maar door moeten gaan, altijd veel voor anderen zorgen maar jezelf wegcijferen.,....
De onderdrukte emoties vinden een uitweg in vaak zeer pijnlijke, fysieke klachten. Je brein genereert deze klachten om je af te leiden van emoties die als te gevaarlijk worden gezien. Een onderdeel van de behandeling is om je brein te leren dat het veilig is om emoties te voelen. Veelvoorkomende klachten die onder TMS vallen zijn rugpijn, fibromyalgie, spanningshoofdpijn, en maag- en darmklachten.
​
John Sarno ontdekte TMS gaandeweg, omdat hij niet tevreden was met de resultaten van de reguliere behandelmethodes die hij inzette voor chronische pijnpatiënten. Er werd weinig resultaat mee geboekt en de resultaten waren wisselend, zelfs bij mensen met dezelfde klachten. Hij begon onderzoek te doen naar mensen met rug- en nekpijn en het bleek dat 90 procent van hen eerder spanning-gerelateerde klachten of ziekte hadden ervaren. Vanaf dat moment is hij de behandeling van pijnpatiënten veel meer vanuit de psychologie gaan benaderen. Hij gaf voornamelijk veel kennistherapie en zijn resultaten stegen hierdoor enorm. 80 procent van mensen die dit programma doorliepen kwam van de pijn af (deze mensen hadden vaak ook diagnoses en/of afwijkingen op MRI scans).
​
In dit filmpje vertelt dr. John Sarno hoe hij ontdekte dat het brein de klachten veroorzaakt als afleider van emoties die als te heftig worden ervaren. Hij legt uit hoe dit lichamelijk en psychologisch in zijn werk gaat: